Eleverne i folkeskolen skulle dissekere fugles mavesække ligesom de skærer tudsekroppe op i biologitimerne på high school`s i amerikanske film fra midt 80`erne?

Eller hvad med, at der lå en masse døde måger i en sæk, når 7 a kom ind i biologilokalet?

Hvad nu hvis skolerne over hele det danske land, havde fælles emneuge, som skulle hedde: Hvad vælger du at være miljøsvin eller miljøkompetent?

Eller hvad med, at lade os inspirere af den amerikanske præsident Kennedy`s variant, “spørg ikke hvad dit land kan gøre for dig- spørg hvad du kan gøre for dit land (andre mennesker)”.

Hvad nu hvis hans mave var fuld af mus, tørfoder og skrald?

Hvad nu hvis det endte ud i et gigantisk webinar over nettet hvor elever og lærere sparrede med de andre skoler omkring ideer, ansvar og opsamlingsmani? Sikke nogle samtaler det kunne give omkring middagsbordene. På arbejdspladsen dagen efter, og til farfars fødselsdag den efterfølgende weekend.

Eller forestil dig, at vi alle fik et stykke “land (fortov)” vi skulle holde “grønt” og skraldefrit? Så, så man lige Marius på 15 år blive skide sur på 49 årig kvinde, der ikke samler sin Granddanois efterladenskaber op.

Hvad nu hvis der på et skilt udenfor hospitalets personaleindgang stod:

Fantastisk, du reder liv, men gør det dig berettiget til, at tvære dit 7 cigaretskod ned i flisen idag? Købt aflad gør det ikke?

Hvorfor er der ikke beholdere til stadig lune skod hvor der er vente/pausetid?

På hegnet ved byggepladsen:

Respekt, du kan få et helt lejlighedskompleks op at stå. Så kan du også ramme med dit skod og cigaretpakke i skraldespanden på hegnet (stor pegefinger viser vej). Husk! dit sølvpapir fra den hjemmebragte.

Fastfood kæder`s vægge burde være klistret til med “smid emballagen i en skraldespand ikke i grøften”. Ringede man sin bestilling ind skulle det første man hørte være en rolig stemme, der gjorde opmærksom på det samme.

På 9 og 10 klasse`s gange skulle stå 1:1 store papfigurer lavet i billedkunst af 3 b forstillende foroverbøjede mennesker med den ene fod i en hundelort, en hånd om papiret fra en big mac og den anden hånd på lænden med en “av min ryg” grimasse i ansigtet.

På gymnasierne, startbilledet på de enkelte klasseværelsers SMART Board:

Ville du bryde dig om, at din mor samlede andres brugte engangshandsker og snot klude op UDEN handsker her i coronatiden, når hun gik tur? Med dig?

På hegnet ved den integrerede institutions parkerings plads:

Dit barn ser alt du smider, vil du fortsætte den stil?

Hende, der som en anden Grethe uden Hans følger slikpapirernes vej rundt om usynlige biler om søndagen.

Hvis Fredrik fra klassen samler skrald op på vejen hjem mens min dreng går ved siden af, er han sikkert sej, mens hvis jeg gør det, jamen det gør jeg ikke mere punktum, for så går vi ikke SAMMEN. Nåh, men jeg handler jo heller ikke mere sammen med min mor 76 år i BRUGSEN, for jeg skal fandme ikke nyde noget af, at blive kaldt Trunte ved frysedisken hvor alle kan se mig reagere: stivner, 9 år igen, nu plus 40 år. Er der nogle fra mit arbejde i nærheden, mit blik scanner frygtsomt butikken.

Det der er allermest irriterende ved at samle skrald er, at jeg stadig føler jeg skal bære andres skam over ja jeg ved ikke… Men jeg fornemmer tydeligt at samtaler kan forstumme, blikke vige og hø, hø lyde hurtigt bryde ud, når jeg nærmer mig, at jeg samler skrald. Jeg mener, jeg lytter sgu da til hvad andre går rundt og laver!

Hvor ville det forøvrigt være dejligt, at man kunne se ud og frem, nikke tilfreds færdigt arbejde, den rute “grøn” og så kunne gå videre med næste. Men sådan er det ikke vel!

Hvad er det der går og går men igen vejne kommer?

Ja, det oprindelige svar er jo uret, men som skraldopsamler føles det “damn close”. Jeg gør det da bare igen! Jeg begynder snart, at træne at gå baglæns, hvilket da må være ekstremt demens forebyggende. På den måde kan jeg gå et langt stykke ad gangen og nyde det grønne jeg har blotlagt for skrald lige så længe det varer, til jeg vender mig om igen.

Knus

fra

“Vi elsker vort land, men ved midsommer mest”…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s