Fald fra heste, i vejende kornmarker.

Som lørdags film i sofaneseren skulle vi se “Ud og stjæle heste”, en vist norsk film fra 2019. Filmen er baseret på bog med samme titel, af Per Petterson. Vi 2 fra “gamle” dage havde begge stiftet bekendtskab med den og var rygende enige om, at det bestemt ikke var sidste gang vi søgte på den forfatter. Det skal lige siges, at jeg ALDRIG sidder stille på min numse efter jeg har trykket “lyt” inde i bibliotekets eReolen, hvilket jo ville være “et must” hvis jeg læste med øjnene. Jeg mener, jeg kan jo ikke engang få noget rimeligvis sammenhængende ud af, at se ned mens jeg går, meget missende eller nærmest blind hvis solbrillen har solformørket skærmen på mobilen.

Noget er som man siger gået ind af det ene øre og derefter har det ret hurtigt forladt mig igen, igennem det andet.

Spekulativ blog skribent

Da jeg “nu” sad højlydt popkorn, i kanon, gnaskende med de 2 andre,og så den iøvrigt virkelige gode film, (dreng på 17 var dog ikke synderlig begejstret for historien), gik den brutale sandhed op for mig. Der var nogle oplysninger, der ikke helt var sivet ind under cykelhjelmen mod Hjortesprings Gammel Klausdalsbrovej. Nogle af dem ret vigtige for, at forstå hvad der egentlig var sket den 15 årige hovedperson, og hvilke konsekvenser han var tvungen til, at komme overens med uden, at blive bitter på sine gamle dage.

Så vær obs ik!

Ingen sprællemænd, eller harehop hvis historien springer i tid eller har et stort persongalleri, der kræver papir og blyant.

Den norske sommer fik mig til, at mindes sommerferieuger i den svenske skærgård som 10 årig. Naboens datter med de beskidte fødder, hendes forældre jeg var rædselslagen for, at jeg skulle have en samtale med, hver gang jeg stod på deres trappetrin til deres sommerbolig. Jeg følte mig ikke nær god nok til engelsk til, at ville tage den, med det! Venter stadig … har du set den, udtalen, ordene der kommer flydende og ubesværet som de lyder indeni?

Det er fuldstændig ligesom, at se sig selv i spejlet. Du kender det godt. Man tager sig selv i at stå og se spekulativ ud, som var det en skide sag og Dr. Watson træder ind igennem døråbningen hvert øjeblik det skal være. Han skulle lige stoppe sin pibe, ud og puste “grise op”… jeg ved det ikke vel! Pegefingeren, med pinligt flået neglerod, der er strategisk placeret mod læberne mens jeg undrer mig over hvor lidt hun syntes, at have det mindste at gøre med pigen “indeni”!

Hvad mener du? Jeg holdt op med at bide negle i sidste årtusind!

Når jeg er over sundet i dag, er der ingen vej udenom, for de fatter en hat af vores modersmål. Skoleengelsk derimod går rent igennem. I mit barndomshjem, så vi meget svensk tv. Jeg går derfor ud fra, at hvis du er opvokset nord for den tyske grænse lægger det tyske dig nærmere. Gætter bare.

En dreng genner heste ind under grene. En anden højt til vejrs, venter på…

Dampen omkring køerne i morgendisen, med dugens dråber glimtende i alle edderkoppespindene. Intet at tage sig til ud over at læse, spise slik fra færgen eller hvis min far var rastløs, køre hen og se endnu et glaspusteri, med ham og min mor i ildevarslende våbenhvile. Filmens billeder fik mig helt i ro og jeg tog nu endelig fortællerens historie ind.

Jeg må indse, at det at læse og nu også lytte er blevet en jagt på titler til min sorte læselog. Det må om prioriteres, så jeg rent faktisk kan skelne den ene bog fra den anden, også flere dage efter. Min anden halvdel kan altid snakke med om den bog jeg læser nu. Det, selvom om den ofte er 5 bøger siden han sad begravet med den solbrændte næse under læsebrillen i den.

Meditation

For virkelig at sætte ovenstående reflektion på spidsen, vil jeg lige om lidt bevæge mig ud i trafikken, igen i sadlen. I ørene vil lyde “Vejen til indre ro” i en travl hverdag” af Henning Laverne. Den lader jeg lige stå lidt.

Til trods for fjolset jeg føler mig som, holdes fingeren nede på + op med ham, oplæseren. Jeg vil kunne høre ordentligt efter uden, at det synes som om det er trafikken, som styrer volumen knappen. Det skaber irritation og flytter bare fokus. Styret mærkes køligt under mine hænder, og næsten lydløst fortæller jeg min arm, at den skal oppe sig og vise af, ikke dovne den. Lårene, der brokker sig over, at jeg stiller mig op i pedalene på en lang opadgående stigning. “De” hader det, og skide irriterende begynder de, at skælve med det samme. Jeg er mine protesterende lårbaser.

Jeg er jo godt klar over, at det er meningen jeg skal lave de øvelser han foreslår mig. Men de bliver akkompagneret af en form for bjældeklang, som får mig til at tænke på munkeklip, og lortebrune kutter med et torv bundet om en trind mave (jeps Broder Tuck). Lige der beslutter jeg mig for, at det ikke bliver guidet af ham, at jeg kommer til at finde den. Roen.

Kh.

Hende

Der mere sådan, nyder lyden af, vinden der rusker i buskene foran stuevinduet, eller regn der slår mod ruden, når jeg ved, at jeg ikke skal mere ud den dag. Allerbedst virker det dog, når hr. kat igen og igen slikker nøjagtig samme sted på forpoten for så, at føre den fra bag øret ned over øjet og helt ned til den brune snude. Den der ro, naturlighed der ligger i ritualet, kan få mig helt i trance. Som er der absolut intet andet i verden lige nu, der betyder nær så meget som rene, bløde kinder.

Hm… når men først skal jeg lige finde den dybe vejrtrækning.

Har du set den?

Hvis du gør, kan du så ikke sige til den, at den skal gå lige hjem, for vi skal spise lige om snart.

Ellers skal du vide at jeg tager det, vejrtrækningen, op som emne i næste blogindlæg sammen med fokus på bækkenbundmuskulaturen, ja, så er du advaret eller forberedt alt efter hvordan du vælger at se på det. Det vil selvfølgelig blive underholdende og under bæltestedet, det er da soleklart.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s