Fra forlaget Forfatterskabet. Tak igen S. og M. Ellemose.

REKLAME

Hans sprog og tone, fylder min mave med savn efter en anden tidslomme og en hvis dansklærer, som altid synes glad og engageret, noget flyvsk og over det hele engang i mellem, men hvad fanden hun var varm og hun prøvede virkelig at nå ud til os. Hun sendte drengene ud og løbe krudtet af eller efter noget spiseligt…

Lærerjobbet er et af de vigtigste, sjoveste og spændende job i verden.

Henning Engholdt Jørgensen

Jeg kan sagtens se denne bog være en del af pensum på lærerseminariet især hvis den lærerstuderende endnu ikke er forælder. Måske kan hr. Jørgensens bog åbne op for en dialog om hvilken variant af “Glad lærer” de ser sig selv som derude, færdiguddannet. På sidste år af uddannelsen kan dialogen handle om den forestilling de havde om at blive underviser. Kan den stadig sættes sammen med folkeskolen? Skal den overhovedet det? Hvorfor valgte de uddannelsen i første omgang? Holder det stadig?

Han glorificere ikke folkeskolen men går heller ikke i dybden med de forskellige problematikker. Det behøver han nu heller ikke over for mig, for jeg har haft 2 børn igennem. Som et stædigt bæst har jeg insisteret på, at de skulle gå i den, folkeskolen. Jeg tror nemlig i forvejen på alt hvad Henning mener om dens værdier og ståsted. Min svigerfar er pensioneret folkeskolelærer så …

Er den til teenageforældre? Nej, da er det for sent.

Jeg ser den ikke til en bogklub, det er den alt for fagområdespecifik til.

Til forældre som stadig bærer rundt på en trist version af overstået folkeskoleliv indeni og som står for at skulle vælge skole for sin 3-5 årige lille dreng eller pige, der er jeg overbevidst om den vil kunne noget. For Hennings “stemme” er fuld af kaffeånde og troen på folkeskolen tilsyneladende usvækket efter 35 år. Den kunne være en lektie forældrene skulle læse til et senere børnehave møde. Jeg kunne nemlig godt dengang havde ønsket en konstruktiv snak om for og imod. Hvilken type skole skulle vi vælge? Hvad ville ens lille skat trives bedst i med den personlighed han eller hun er ved at udvikle. Er de til struktur eller frihed under ansvar, firkanter eller bølger. Engagerede forældre vil læse den, især fordi den er på under 80 sider.

Hr. Jørgensen taler om vigtigheden af dannelse og hvordan test med henblik på bevisførelse af uddannelse slet ikke viser hvilke dejlige mennesker børnene hver især er. Måske er de en god kammerat, empatiske og aktivt lyttende, en der fylder klasselokalet med energi osv. De små nuancer og tegn på funktionsdygtighed i et levet liv, kan ikke engang skrevet med citronsaft få plads imellem linjerne. Frustrerende for både barn og forælder, når alle de andre piger altid får højere score. I gymnasiet er det blevet en serie på 7 sæson… og så har jeg ikke engang nævnt kropsfikseringen. Altid den forbandede sammenligning med andre, kunne man slette den ved et svirp med langemanden mod det lille display havde det godt nok sparet nogle tårer kanaler for overproduktion.

Nu er jeg selv underviser men for nogle med et personnummer, der ligger lige omkring 2 verdenskrig så det er noget andet eller er det virkelig!

Han vil gerne have fat i politikerne men så skulle bogen være skrevet med et temperament, der fik en til at stille skarpt på eksempler skrevet MED STORT, I FED OG i kursiv. Bogen er skrevet med en for sød og behagelig stemme, den hæves ikke på noget tidspunkt.

Han mener at sparre med andre landes skoler, se deres metoder ville give meget mere end politikernes, “så har vi gjort noget for skatteydernes penge kurser“. Måske tiltror politikerne folkeskolens lærestab magiske evner. De forlanger i hvert fald, at den skal inkludere så mange som muligt (i folkeskolens mangeårige ånd nok mere akilleshæl) men uden flere hænder hvor der er behov. Jeg elsker “Rita” serien med Mille Dinesen i hovedrollen, men selv hun kommer til kort når der mangler resurser. Hun kan ikke fremmane frivillige kloninger ved, at svinge velplejet manke og bære skjorter der ikke helt formår opgaven, at dække pæn nummer i høje støvler.

Tvinger du metoder via ualmindelige dyre kurser ned over en undervisers arme vil det svare til, at iføre deres fantasi og indbyggede kreativitet en skide stræktrøje. Jeg har været der, gjort det og da jeg valgte IKKE, at lægge under for det mere trådte min begyndende stress tilbage. Passionen for at stå foran alle disse dejlige mennesker, der havde VALGT mig, (min fordel) kom tilbage i så store mængder, at jeg kunne havde solgt den på flasker. Til gengæld skal jeg så sælge mig selv hvert minut, der er børnene jo uden ret meget indflydelse om nogen, til at slå enden i sædet.

Jeg går meget sjældent selv på kurser for de handler for det meste om, at bruge noget nyt af en eller anden art. Det er logisk nok, jeg har forstået det det, de skal jo kunne sælge til udbyderne, men det er slet ikke hvad jeg ser, jeg selv har brug for. Det jeg vil have er metoder til at formidle endnu bedre, andre(s) “sprog”, til at nå mine deltagere, fordi de bliver immune over for mine ord og sætningsopstillinger, som har det med at stoppe op i samme rille som en gammeldags grammofonplade afspiller. Jeg må selv sørge for, at jeg ikke bliver en af dem, en af de der undervisningstrætte vi alle sikkert kan huske fra vores skoletid. Som i alle andre jobs kan ens “hvorfor” ha flyttet sig et ikke særligt konstruktivt sted hen uden man har opdaget det. Måske skal man videre.

Der kunne debatten igen tages op med Hennings “glad lærer” som udgangspunkt.

Tak for læsning Henning. Trænger helt sikkert til at genoverveje mit eget hvorfor her i covid 19 tiden.

Mvh.

Lisser B

Ps. Havde jeg haft nogen som helst lyst til at blive mor for 3 gang, så havde jeg sejlet ud med folkeskolebåden igen.

En mening om “Glad lærer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s