fra 2019 af Karina Baagø venligst sendt af Forfatterskabet til gennemlæsning.

Jeg har ikke glutenallergi, men jeg har en ikke diagnostiseret sukker intolerance. Når der er noget man ikke kan tåle, skal man ÆDE den og det har efter min erfaring nogle stadier man skal igennem.

1. Fornægtelsen, som fletter fingre med håbet man har om forbedring ved, at skrue ned for synderen. Kunne det bare gøre det! Tricket, som på magisk vis ville føre alting tilbage til før… normalen…

2. Vreden/frustrationen, når man har prøvet udelukkelse over en tid, og de heftige konsekvenser kommer alligevel, når udskældte, stærkt mistænkte foder indtages igen.

3. Sorgen over, at det der var, nu er udelukket. De 2 ord, for evigt, er virkelig svær at sluge. Ja, man skulle jo tro jeg her talte om en mistet og kær, gammel veninde eller familiemedlem, men er det ikke også det vi snakker om her. Noget vi har taget for givet og som vi bliver skide irriteret over, at blive frarøvet uden advarsel….

4. Accepten er, når din indre kamp har fået dig til, at lade de boksehandskeklædte hænder hænge ned langs siden. Storprustende står du som en tæmmet hest, der endelig har taget det faktum ind, at fra nu af er det med bidsel og sadelgjord under bugen. Den strakte galop er stadig mulig men bare ikke ud over de åbne vidder.

Men er det ikke også langt, at foretrække hvis du før havde det så skidt så du kun magtede, at skridte med lavt hængende hoved.

Nu tillader jeg mig, at være sikker på, at hvis du er voksen så har kroppen i lang tid prøvet, at råbe dig op om dens daglige kamp for, at bearbejde den fødevarer den nu ser som en fjende. Vi har bare ikke forstået, at vores utilpashed, svamp, smerte, diverse … rent faktisk er rød alarm før lukketid. Det er selvfølgelig noget andet, hvis det er et helt lille barn som Karinas, vi taler om.

Flot billede, men tarteletskallerne ligner altså en mellemting mellem ler og papmache. Måske et afgangsprojekt i samarbejde med Vestforbrænding afd. Ballerup, i faget formning årgang 1984.

Det er virkelig godt, når nogen som Karina sparer andre i samme situation eller snart vil være det TIMERNE, ugerne, månederne, hvor håret i forvejen trækkes ud af hårsække, og samtaler med uforstående familiemedlemmer vil sluge energi, fordi de ikke kan sætte sig ind i problemstillingen eller slet ikke prøver. Måske overhører de direkte, når problemet forklares, da det er til besvær. Eller tror det ikke er inklusiv tiden tilbragt sammen med dem.

Lidt forståeligt nogle gange da man som den, der har problemet kan være årevis om selv, at forstå det. Hvad må jeg hvornår og i hvilken mængde og er der noget, der ligner, jeg godt må? Alle de forbandede indholdsfortegnelser på bagsider af indkøb, skrevet så mikroskopisk, at selv en myre skal have fat i luppen. Hvedemel tjek, sukker (kan gemme sig langt inde og nede i form af et ord der ender med ose) tjek, tilsætningsstoffer som ikke engang google kender definitionen på nogle gange. Du skal jo nærmest forbi et laboratorium for, at få åbenbaret indholdet. og så er der jo altid sætningen.

Kan indeholde sporstoffer

på Næsten enhver indpakning af spiseligt

Hvad er det forventet jeg skal gøre? Forestille mig det er Find Holger (du ved tegneserien)? Har sporstoffer måske også rød og hvidstribet bluse på og strikhue med kvast? Næh.. nej vel! Ikke sidst jeg så efter i hvert fald.

Jeg kunne få en kogebog gratis, troede jeg. Nu er tid jo også penge, så når jeg er færdig her har den kostet en del. Bogen viser sig, at have udelukkende bageopskrifter og da jeg jo ikke skal have så meget sukker indenbords… Til gengæld skal der bruges majsmel i de fleste af brødopskrifterne, det er et held. Det har anden halvdel nemlig som et andet hamster, hamstret i så store mængder så man skulle tro, at han lige om lidt vil annoncere sit årtier lange utroskab med mexicansk kvinde og insisterer på, at hun flytter ind i den fraflyttedes stadig solopvarmede men nu også pruttelugtende værelse (hjemmekontor) med sine 3 børn.

Jeg er blevet nød til, at investere i fuldkornsrismel, boghvedemel, svesker, hirseflager og glutenfrie havregryn (andet er at snyde synes jeg). Jeg har nemlig tænkt, at holde mig stringent til Karinas opskrifter. Hun er for øvrigt dejligt fordi hun IKKE prøver, at sælge sine opskrifter som, at det er da fuldstændig det samme uden hvedemels magi, som med.

Jeg har det lidt anstrengt med (endnu), at når vi ikke kan tåle noget så skal vi partout finde en erstatning, der smager af det samme som hveder uden hvede. Det ikke for det jeg forstår om nogen, at når man sidder i familiens skød til højtider så er det bare for sørgeligt ikke, at kunne spise det de andre spiser. Jeg har jo selv prøvet alt muligt uden sukker eller med mere eller mindre vellykkede substitutter. Men når man tager sin egen variant med, er det så ikke alligevel det man gør? Hvorfor så ikke lave noget der er et plus til buffeten, i stedet for en erstatning. Det har det arbejde, som er lagt i det fortjent synes jeg, og andre der ikke har problemet har godt af, at få rykket ved deres plejer.

Min erfaring med plejer er, at der kun er et sted jeg kan rykke noget.

Hjemme i mig selv.

At få bare en enlig tomat ind på et påskebord er jo en direkte fornærmelse over for de mange variationer af fisk, som det er et under man ikke bliver skide syg af at spise. Især når man tænker på, det kun er 2 gange om året vi indtager den store mængde bly eller hvilken anden forurening der er, at finde i de sild, rejer, laks, der er påskekyllings omringet på bordet.

Opskrifterne i bogen er lækkert og tydeligt sat op og jeg er helt med på, at når jeg laver hendes hvidløgsflutes vil de sikkert ikke smage som NETTOS pap stykker af samme navn, men hvidløget skal nok gøre sit. Hun fortæller lidt om baggrunden for bogens tilblivelse, det er vigtigt, for det er ikke hende selv, der har gluten energi.

Tilfældigt læste jeg et gammelt blad, Søndag fra 2018, svigermor ryddede ud og deri var en artikel om 2 søstre, som har startet et glutenfrit bageri i Prinsessegade, indre Nørrebro i København. Feelgood Bakery er der endnu, har tjekket. Du skal bestille online tror jeg, også uden for coronatid. Jeg har heller ikke fået penge for, at reklamere for dem.

Jeg fulgte opskriften Hvidløgsflutes på side 41 fuldstændig. I stedet for, at ælte ude på køkkenbordet kræver den en røremaskine (i minimum 20 minutter), jeg har kun en elpisker så jeg havde sat skålen i vasken, piskeren på en våd karklud og ledningen rundt om elkogeren, alligevel kunne jeg jo ikke helt lave noget andet vel. Men jeg fik ikke dej klistrede hænder eller bord, fair nok handel synes jeg.

Goldielocks kommentar; “mor hvis jeg havde råd ville jeg købe dig en røremaskine.” Vi ved begge, at anden halvdel ville stejle som en araberhingst, hvis den sammen med Vitamix blenderen også skulle stå på køkkenbordet nu hvor han lige har fået kaffemaskinen ud! Venter spændt på, om han en dag tager mig… Som en fejltagelse….

Nu laver jeg majsbrød ofte og de har en lidt grynet/grov konsistens som jeg holder meget af, det har det glutenfrie hvidløgsflute også. Hm og hvem kan ikke lide hvidløg! Jeg lavede hvidløgssmør til den bebrillede og hvidløg/persille til mig selv, det har Carina vist også i sit. Jeg lavede 3 brød, som ikke kunne formes som i OVERHOVEDET. Det 3 ligger nu som hun foreslår i fryseren parat med rest af mine smørvarianter i rillerne. Jeg varmede det andet dagen efter i ovnen og det var som friskbagt, virkelig lækkert, i morgen spiser vi 2 halvdel.

Planen er, at prøve hendes i hvert fald ene a la rugbrød men altså uden rug. Ud over mine poser med majsmel kommer jeg også til, at bruge min majsstivelse som også er hm… udløbet og har fået kogt en masse quinoa da det eller ris skal bruges. Bebrillet bryder sig ikke om røde suk… quinoa så dejligt bare, at skulle lave det til mig selv.

Men er DU gluten allergiker så skriv til mig så kan du få bogen, du betaler bare porto eller vi kan mødes.

Knus

Lisser

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s